NASIL BAĞIŞ YAPABİLİRİM?

1 Yöntem Açıklaması
2 Yöntem Açıklaması
3 Yöntem Açıklaması

Eğer bir sorunla karşılaşırsanız lütfen bizimle hemen iletişim kurunuz. Teşekkürler.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Telefon 1: 0 000 000 00 00
Telefon 2: 0 000 000 00 00
Telefon 3: 0 000 000 00 00

Yelken Kulüplerinin İŞKUR Desteğinden Faydalanma Esasları Hakkında Duyuru

Koronavirüs (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak, İŞKUR tarafında "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulaması başlatılmıştır.

Kısa çalışma uygulaması genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle Kulüplerimizdeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

 

Bu kapsamda aktif kulüplerimizin kısa çalışma uygulamasına geçmeyi arzu etmeleri halinde aşağıdaki özet bilgiler hazırlanmıştır; 

 

A - Uygulamanın Özellikleri:

 

1.       Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda İç İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla kapatılan işyerlerine öncelik tanınacak olup işyeri ve iş sektörü sınırlaması bulunmamaktadır.

2.       Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma yapılan süre kadardır.

 

3.       Haftalık çalışma süresinin en az 1/3 oranında azalması demek 6 iş günü çalışmanın yapıldığı bir iş yerinde 4 gün çalışma yapılması anlamına gelir.

 

4.       Kısa çalışma uygulaması yaptığınız tüm işçileriniz için başvurmanıza engel bir husus bulunmamaktadır.

 

5.       Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. Bu kapsamda 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenebilmektedir.

6.       Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

 

B - Uygulamanın Esasları:

 

1.       Kısa çalışma başvurusunu Kulüp yetkilisinin yapması,

 

2.       İŞKUR birimlerinden “İŞKUR İş Yeri Numarası” alınması,

 

3.       Kulüplerin Yönetim Kurullarınca “Koronavirüs (Covid -19) kaynaklı genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde” karar alınması,

 

4.       Koronavirüs (Covid-19) kaynaklı genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde” bir dilekçe ( Ek 1) ile İŞKUR’a başvuruda bulunulması gerekmektedir.

 

5.       Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte  Kısa Çalışma Talep Formu ( Ek 2) ile  Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini ( Ek 3) bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine ( Ek 4), elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir.

 

6.       Kısa Çalışma İşçi Bildirim listesinde işçilerin adres/telefon bilgilerinin bulunması zorunludur.

 

7.       Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda sebep dışsal sebepler COVİD-19 seçilmelidir.

 

8.       Gerektiğinde işverenle irtibata geçilerek ilave belgeler talep edilebilecektir.  Bu nedenle Kulüp yetkilisine ait iletişim bilgilerinin tam ve eksiksiz olması ve yetkilinin her zaman ulaşılabilir olması son derece önemlidir.

 

9.       İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışma talebinizin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya katılacaklar listesinde yer alan işçilerden prim ödeme şartlarını sağlayanlar yararlanabilir.

10.    Çalışanların Kısa Çalışma ödeneğine hak edip etmedikleri ve 3 yılda 450 gün ila son 60 gün kontrolü ve işçinin uygunluğunun kontrolü İŞKUR tarafından ödeme anında uygunluk denetimi yapılacak olup, ödeme bu kontrol sonucuna göre yapılacaktır.

11.    Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24. maddesinin (111) numaralı bendinde ve 40. maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

 

Ek 1.  İŞKUR Başvuru Dilekçesi

Ek 2.  Kısa Çalışma Talep Formu

Ek 3.  Kısa çalışma Uygulanacak İşçi Listesi

Ek 4.  İŞKUR İlgili Birimlerinin Mail Adresleri

Ek 5.  Faaliyetlerin Durdurulmasına İlişkin İdari Karar

Ek 6.  Faaliyetlerin İptaline Yönelik TYF Duyurusu

Ek 7.  Talep Edilmesi Halinde İŞKUR için Kulüplere Verilecek Yazı Örneği

TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU


YUKARI